donderdag 22 december 2022

Held

 

Wie heeft in zijn jonge jaren niet van heldenverhalen genoten? Wie las niet dat geweldige epos van Tolkien “The Lord of the Rings” en zag niet de meesterlijke verfilming van de strijd van alle levenden tegen de macht van Sauron de heerser van het kwaad? De meesterverteller Tolkien bedacht een compleet nieuwe wereld waarop mensen, elfen, dwergen en andere mensachtige wezens naast elkaar leefden maar zich samen sloten om met elkaar te strijden tegen de macht van het ultieme kwaad.

 Ook in de echte wereld vervullen helden de rol van redder van hun volk. Zo hadden wij destijds Willem van Oranje… Maar wie is de held die ons land uit de tegenwoordige moeilijkheden leiden kan? Wie leidt ons in de strijd tegen hen die de mensheid met geweld aan zich onderwerpen willen? Weet jij iemand?

 

Wat moeten wij beginnen nu er geen “held” is te vinden?

Dat doet mij aan het verhaal van een andere meesterverteller denken: William Horwood. Hij vertelde in de serie “Duncton Chronicles” hoe in de wereld der mollen, waar verschillende mollenvolken verbeten met elkaar streden, een overlevensfilosofie ontstond. In een zeven delen dikke serie vertelt Horwood hoe de mollen leren dat liefde en samenwerken de weg naar overleven is.

In Duncton Wood is de held geen vechtjas maar een mol die door eigen lijden geleerd heeft te dragen wat je niet bevechten kunt. Deze mol helpt de groep overleven door hen te leren “elkaar bij te staan en goed te zijn voor elkaar”. Altijd bijgebleven is mij het gebed dat hij uitspreekt bij hun gemeenschappelijke maaltijden:

 

Moge de vrede van de “Steen” met ons zijn

en de zegen van het delen bij ons gevonden worden.

Dit brood is ons gegeven om te delen;

te delen om te leven.

Delen is onze redding,

moge de zegen van het delen met ons allen zijn.


 De Steen was de altijd zwijgende “God” van de mollen.

Het is door voor elkaar te zorgen en alle ontberingen en tegenslagen met elkaar te dragen dat de groep overleeft in hun door strijd verscheurde wereld.

Die “gulden” overlevingsregel wordt elke keer weer vergeten zo gauw het “beter” gaat. Dan grijpen de sterken hun kans en komen zij die het minder goed gaat weer in de knel en worden slachtoffer van mensen die hen van alles beloven en die, eenmaal aan de macht, alleen maar aan zichzelf denken…

Dat is ook wat de NOS ons dagelijks toont: overal op de wereld hetzelfde beeld, arme, angstige en hongerige mensen en een rijke machtige top, die er een rotzooi van maakt. 

Binnenkort is het Kerstmis en herdenken we de geboorte van Hem die ”Vredevorst” genoemd werd. Zijn we vergeten wat Hij ons leerde?  Het is nog steeds, ook in 2023 zeer relevant! Laat elkaar niet in de steek, geef ieder zijn rechtmatige deel…

En zijn Geest vergezelt ieder die zo wil leven als van Hem wordt vermeld.

 Gelukkig maar.

 

Liefde

 Wat mij bezielt in ‘t leven

is noch idee noch geld.

Gij hebt mij aangesteld

En mij Uw Woord gegeven.

 

Vertwijfeld en ontsteld

had ik op willen geven,

maar Gij hebt al mijn beven

en falen niet geteld...

 

Gij hebt Uw Zoon gegeven.

Stierf Hij aan ons geweld,

Gij gaaft Hem eeuwig leven!

 

En Uw Geest vergezelt

ieder die zo wil leven

als van Hem wordt vermeld.

 

HvR, Briefcontact 1994

Geen opmerkingen: