donderdag 19 mei 2022

Geloof


Maar zelden doen we zomaar iets. Gewoonlijk hebben we een reden voor ons handelen en geloven dat deze motivering juist is. Geloven is dan overtuigd zijn, van de juistheid van onze mening, meestal omdat er feiten zijn die dat ondersteunen. Geloven we er niet in dan doen we het niet.
Maar je kunt ook iets geloven zonder te weten of het "werkt", zonder te weten of het "waar" is... Dan geloof je omdat je meent dat dat de beste optie is, of omdat je gelooft in de integriteit van degene die ermee kwam.

                            (klik op lees meer)

Dat is ook het geval bij geloven in God.
Van ouds was dat vanzelfsprekend, God had de aarde gemaakt en die was reëel genoeg, wat had je nog meer nodig om te geloven dat God bestond?
Maar sinds de evolutie niet meer te ontkennen valt, is er een andere reden nodig.
Voor mij is dat het getuigenis van Jezus die in woord en daad van de realiteit van God getuigde.

Als je daarvan in de evangeliën leest is direct duidelijk dat bij Hem geloven niet een manier van denken, maar een manier van léven is. Bekeer je, zei Hij, ga radicaal anders leven, ga leven zoals God wil... En hoe dat is legt Hij uit met vele verhalen en laat Hij zien in al zijn ontmoetingen met de mensen die zijn pad kruisen.Zijn opvatting van Gods wil brengt hem tenslotte aan het kruis. Maar daarmee is zijn levensverhaal niet afgelopen. Hij verschijnt velen van zijn volgelingen en vraagt hen iedereen te vertellen wie God echt is en wat Hij wil...

En dan komt dat merkwaardige verhaal van Saul, die als hij onderweg is om die aan de ketterij van Jezusvolgers een eind te maken, een stem hoort die hem tot het inzicht brengt dat zij gelijk hebben, dat Jezus werkelijk is "opgestaan" en Zijn opvattingen over God de juiste zijn.
Saul wordt nu Paulus genoemd en wordt een van de meest actieve en succesvolle verkondigers van het nieuwe geloof. Hij was een geschoold wetgeleerde en legt Jezus' eenvoudige boodschap van Gods liefde met vele nieuwe beelden uit aan niet-Joden.
Hij laat zien dat het énig nodige is dat je God liefhebt en Zijn wil doet namelijk elkaar liefhebben. Niet meer dan dàt!

Paulus werd de grondlegger van de Christelijke theologie. En die leek geloven toch weer ingewikkeld te gaan maken: Je moest verlost worden, voor de zonde sterven, nieuw geboren worden... Weliswaar gaat dit terug op een gesprek van Jezus met de Joodse wetgeleerde Nicodemus, maar het krijgt nu een onevenredig zwaar gewicht, alsof je dat allemaal ook zou moeten begrijpen en geloven om uit Gods liefde te kunnen leven. 
Maar Jezus sloot dit gesprek af met: "Ja, Nicodemus, het grootste gebod, waarin àlles is samengevat, is God liefhebben en je naaste als jezelf".

Dàt is dus waar het om draait: dat je God liefhebt en Zijn wil dóet.

Geloven is een manier van leven, leven met een meelevend hart... Al is het niet zo makkelijk als het lijkt, met Gods hulp is veel mogelijk.

Gelukkig maar.













































































Geen opmerkingen: