woensdag 25 mei 2022

Zin

 

Als ik ‘s avonds naar de TV kijk krijg ik de indruk dat het doel van de meeste mensen is om zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen, wat voor hen betekent rijker en belangrijker te worden. En ik denk dat zolang dat zo is, we er niet op mogen rekenen dat er ooit een eind zal komen aan alle menselijke drama’s die maken dat het leven ons vaak zo zinloos voorkomt. Maar wat is dan de zin van ons leven?

Het lijkt me verspilde energie te proberen de zin van hét leven te ontdekken. Net zo als het zinloos is te proberen de horizon te bereiken....Het is al moeilijk genoeg een zinvolle houding, respectievelijk zinvolle antwoorden te vinden in situaties, waarin het leven ons plaatst. Wat is dan zinvol? Als er een doel is? Als het de moeite waard is? Als het betekenis aan ons leven geeft?
                            (klik op lees meer)

Zoekend naar een antwoord op deze vraag gebruikte Elisabeth Lukas in een van haar boeken een beeld dat me geweldig aansprak. Zij stelt dat de menselijke situatie vergelijkbaar is met die van een piloot van een sportvliegtuigje. Als je in de lucht bent, kan het gebeuren dat plotselinge dichte mist het nodig maakt om op de instrumenten te vliegen en de aanwijzingen van de toren blind te volgen om veilig te kunnen landen. Soms kan de situatie zodanig slecht zijn dat je vertwijfelt, maar je hebt geen andere mogelijkheid dan erop te vertrouwen dat “de toren” je veilig kan binnen loodsen. Radiocontact zoeken en standvastig dat doen wat volgens de toren gedaan moet worden, is je enige kans op een goede afloop... Al het andere is zinloos en gevaarlijk!

Deze vergelijking zegt ons niet wat de zin is van ons leven, maar wel dat zolang je "in de mist vliegt" de enige zinvolle bezigheid is te doen wat de toren je aanraadt. In ons dagelijks leven realiseren we het ons vaak niet, maar vroeg of laat komt voor iedereen het moment dat hij beseft "in de mist te vliegen". Bepalend is dan: Wie, wat, waar is de "Toren" en welke instructies geeft die je? Of met andere woorden op welk "kompas" vaar je? Moderner geformuleerd welke "navigator" heb je?

Elisabeth Lukas beweert niet de antwoorden te hebben op al onze vragen, maar ze laat er geen twijfel over bestaan wie zij denkt dat de "persoon in de toren" is. En ik denk dat de meesten van ons ook geen moeite zullen hebben hier de “Vader” van Jezus te herkennen. Ook zullen ze wel weten welke instructies ons gegeven zijn, namelijk iets te doen aan alles wat ons vertwijfeld deed vragen naar de zin van dit leven.

Of het leven zin heeft weten we niet, maar hoe we moeten leven dus wel…
We hebben immers een betrouwbaar baken dat ons de goede weg wijst...

Gelukkig maar.

Geen opmerkingen: