donderdag 14 juli 2022

Keuze

 

Steeds vaker verbaas ik me erover dat er zoveel mensen zijn die klakkeloos geloven wat andere mensen beweren. Mensen "kiezen" dan voor opvattingen die niet of nauwelijks onderbouwd zijn door gecontroleerd juiste feiten. Erger nog, ze ontkennen zonder blikken of blozen de juistheid van goed gedocumenteerde feiten omdat iemand beweert dat ze gelogen zijn. Deze mensen zijn niet bereid naar redelijke argumenten te luisteren, want zij denken dat de mensen die anders denken dan zij door overheid of grote concerns misleid zijn...
                        (klik op lees meer)

Ik heb al eens uitgelegd hoe dat komt in het stukje "Hoe kom je erbij" van october 2021...
Maar er zijn situaties waarin van ons stellingname wordt verwacht waar we ons niet op feiten kunnen baseren en dan gaat het echt niet om onbelangrijke dingen, maar bijvoorbeeld om of iemand te vertrouwen is of of je mag zijn zoals je je voelt... In zulke gevallen moet je, na zo veel mogelijk informatie te hebben ingewonnen, op je eigen gezonde verstand vertrouwen. Dan probeer je natuurlijk te bedenken wat de consequenties voor jou en je omgeving zijn maar het allerbelangrijkste is dat je keus consistent is met wie je ten diepste bent.

Het is vanzelfsprekend dat je rekening houdt met de geldende Nederlands wetten en de mening van mensen in je omgeving, maar niet om zonder erover na te denken de mening van die mensen over te nemen. Soms zul je omwille van je geweten tegen de mening van je omgeving in moeten gaan. Dat vereist moed, want je zult misschien op veel weerstand stuiten. Maar de prijs van je conformeren is dat je jezelf ontrouw wordt en niet jezelf kunt zijn.

Eigenlijk is het bevreemdend dat in een land waarvan iedereen zegt dat er vrijheid is, de intolerantie tegenover anders denkenden en anders voelenden zo groot is. En toch is het zo. Ieder van ons weet "hoe het moet" en kan het niet laten die "regels" aan anderen op te leggen. Een relikwie uit een ver verleden? Uit de tijd dat de angst voor de goden leidde tot het ontstaan van regels die hen gunstig zouden moeten stemmen?

Ook in de dagen van Jezus waren er strenge gedragsregels en mensen die als dienaars van God aangesteld waren, maar ook gewone mensen, controleerden anderen op het volgen van die voorschriften. Steeds weer verzette Jezus zich daartegen. Zijn opvatting was dat er maar één regel was: God, jezelf en elkaar liefhebben.

Met die regel kun je zèlf bepalen wat mag en wat niet, wat kan en wat niet, legde Paulus deze regel later uit.
Zo lang je je aan die regel houdt, iedereen welwillend en respectvol behandelt en niemand benadeelt of kwetst, ben jij zelf degene die kiest hoe je denkt en hoe je je gedraagt en daarvoor zou iedereen respect. moeten hebben...

Want we zijn vrije mensen met een eigen verantwoordelijkheid.

Gelukkig maar.
 

Geen opmerkingen: