donderdag 28 juli 2022

Sprookje

  

Een sprookje is in oorsprong een mondeling  overgeleverd verhaal  waarin  magie vaak een grote rol speelt en waarin een beroep wordt gedaan op de fantasie van de luisteraar. Sprookjes bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. 

Maar het woord wordt ook gebruikt voor verzonnen verhalen die mensen ons voor waar willen verkopen, zoals het geval is met zogenaamd fake news. Maar daarbij gaat het dan vaak om brutaal bedrog waarmee grote groepen mensen gemanipuleerd worden.

                            (klik op lees meer)

Sprookjes onderstrepen meestal oude volkswijsheden zoals: eerlijk duurt het langst, samen ben je sterk, liefde overwint alles, wie niet waagt wie niet wint, hoogmoed komt voor de val enzo.... Behalve dat ze niet altijd lieflijk van inhoud zijn, zijn sprookjes onschuldig en geen gevaar voor de samenleving.

Fake news is niet altijd makkelijk te herkennen en al helemaal niet makkelijk te ontzenuwen. Door sluwe voorbereiding wordt de doelgroep eerst rijp gemaakt, zodat ze de vervalste informatie zullen gaan geloven. Voor hen is het dan de bevestiging van de waarheid van dat waartoe ze tevoren gebracht waren het te vermoeden...

Fake news heeft vaak tot doel een invloedrijke groep mensen in diskrediet te brengen, of een dissidente groep hechter samen te smeden. Fake news komt meestal uit twijfelachtige bron, wordt verspreid door populaire media als Fox News en de juistheid van de gegeven informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. Goed gebracht fake news leidt tot achterdocht, onrust en agressie en vaak tot onverzoenlijke verdeeldheid van hele bevolkingsgroepen. Fake news is alles behalve onschuldig...

Hoewel er groepen zijn die dat beweren, de ernstige gevolgen van de vervuiling van ons milieu en de opwarming van de aarde zijn beslist geen fake news en al evenmin een sprookje, maar zijn een reële bedreiging van onze samenleving. We weten wel dat we daar allemaal meer of minder medeschuldig aan zijn en dat we,  of we het willen of niet, de kosten van de oplossing zullen moeten dragen en dus onze gewoonten moeten veranderen ...

Maar wie geeft nou zijn langverhoopte vliegvakantie op als "anderen" gewoon blijven vliegen? Wie laat graag zijn auto thuis en neemt de trein? Wie wil afzien van zijn dagelijkse warme douche? Niemand wil meer opgeven dan de "anderen"... Steeds weer meten we onszelf aan "anderen". We zijn zo bang onszelf tekort te doen dat we daarvoor zelfs onze eigen toekomst op het spel zetten.

Er zullen altijd wel anderen zijn die het beter hebben. Maar er zijn ook veel mensen die het slechter hebben, daar zouden we eigenlijk naar moeten kijken...

Willen we werkelijk een betere, gezondere wereld, dan bestaat daarvoor maar één weg: meer met elkaar en het milieu rekening houden. Dan is het nodig minder zelfgericht te leven, ons meer te beheersen en te proberen zo te leven dat er toekomst is voor allen.

Dat is denk ik wat Jezus bedoelde toen Hij ons leerde bidden:" Uw rijk kome..." , Uw rijk, een samenleving  zonder hebzucht, afgunst, machtsmisbruik en agressie, waarin het voor iedereen goed leven is.

Maar bidden betekent niet dat het nu aan God is om het gevraagde te realiseren, bidden is je bereidheid te tonen zèlf te werken aan wat je vraagt. (lees ook Uw wil geschiede, november 2021)

Als je dat dan echt probeert te doen, kun je er op rekenen dat Hij naast je staat...

 Gelukkig maar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Geen opmerkingen: