donderdag 14 april 2022

Pasen, een nieuw begin


Bloeiende kersen en pruimenbomen, magnolea's, overal voorjaarsbloemen en hooikoorts voor wie overgevoelig voor pollen is; het voorjaar is er.
Nieuwe kleren, een groot chocolade ei voor moeder-de-vrouw, beschilderde eieren voor de kinderen en een lang weekend.
Pasen...

Waarschijnlijk het oudste en belangrijkste Christelijke feest. Zonder Pasen waren er geen Christenen geweest. Maar Pasen werpt ook vele vragen op, over wat er gebeurd is en wat de betekenis daarvan is. En over wat het voor ons nog betekent...


Pasen is niet los te zien van Goede Vrijdag, de dag waarop wordt herdacht dat Jezus stierf aan een kruis. Zijn veroordeling was het onvermijdelijke gevolg van het conflict van twee religieuze opvattingen, de Joodse van de "zelfrechtvaardiging door stipt de wet te volgen" en die van Jezus "rechtvaardiging, uit genade, door de liefde van God".

Een paar dagen na Jezus' dood blijkt zijn graf leeg te zijn en wordt Hij gezien, eerst door Maria Magdalena en dan door de Emmausgangers. Alle drie herkenden hem pas nadat Hij met hen gesproken had. Later verschijnt Hij terwijl de deuren gesloten waren aan de discipelen. En daar zou Hij hebben aangetoond dat Hij het echt was. Daarna zouden nog velen Hem gezien hebben...

Wat hebben ze gezien? Waarom hebben ze Hem niet direct herkend? Hoe kon Hij zomaar uit het niets ergens verschijnen en door dichte deuren gaan? Maar allen die hem zagen hebben wel iets gezien en soms aangeraakt. Een verschijning die zij als Jezus identificeerden. Het moet destijds zo overtuigend en geloofwaardig zijn geweest dat daaruit de hele Christelijke gemeenschap heeft kunnen ontstaan... Daarom geloof ik die verhalen, al begrijp ik niet wat precies gebeurd is.

Zijn leerlingen vatten Zijn verschijnen op als Gods oordeel in dit religieuze conflict, want daarmee zei God naar hun mening: "Jezus leefde, droomde, dacht en deed, zoals Ik dat wilde: Hij dacht bij alles eerst aan Mij en Zijn medemensen, Hij leefde geheel uit liefde. Hij is mijn echte Zoon. Als je wilt leven en weten hoe dat moet, luister dan naar Hem en leer van Hem dat Ik een liefhebbende barmhartige vergevende God ben!"
Zo werd zijn verschijnen als "opstanding" uitgelegd, als bewijs dat God mensen liefheeft en hen vergeeft zoals Jezus dat steeds had gezegd...

Zo werd Pasen het feest van onze verzoening met God, een nieuw begin met een schone lei. Wat wel betekent dat van ons verwacht wordt hetzelfde te doen, namelijk onze medemensen vergeven, ons met hen te verzoenen en als vrienden met elkaar om te gaan.
Traditioneel wordt dat met het avondmaal gevierd: Gods Zoon nodigt ons aan Zijn tafel. Een uitnodiging waaraan geen voorwaarden verbonden zijn, iedereen is welkom!

Hij kan je bevrijden van schroom, defaitisme, ergernis, jalousie, agressiviteit en achterdocht, zodat je je omgeving met andere ogen gaat zien en je het weer aandurft je goede hart te laten spreken. Dan kijk je niet meer weg als het iemand niet goed gaat maar kijkt hoe je zou kunnen helpen.

Dan wordt Pasen werkelijk een nieuw begin.

Gelukkig maar.

Geen opmerkingen: