donderdag 15 september 2022

Verwachting.

 

Mensen zijn uniek, geen twee zijn er hetzelfde. Al zijn er, omdat we op gelijksoortige manier naar de volwassenheid begeleid zijn ook overeenkomsten. 
In onze jeugd werd de basis voor ons karakter gelegd. Je leerde te communiceren, je in de gemeenschap waarin je leeft aan te passen en de nodige kennis en zelfvertrouwen te verwerven om voor jezell te kunnen zorgen.

Maar omdat we verschillen is voor iedereen dat wat ons gelukkig maakt weer anders en daardoor kan het leven soms heel gecompliceerd worden.
                                    (Klik op lees meer)

Er zijn een heleboel factoren die de kans dat iemand zich gelukkig voelt vergroten. Heel belangrijk is het hebben van een bevredigende relatie en werkkring en het gevoel iets te zijn, iets bereikt te hebben of met iets zinnigs bezig te zijn. Bovendien heeft iedereen genegenheid, liefde, waardering en een omgeving waarin je je thuis voelt nodig. Al is de manier waarop dat ingevuld moet worden voor elk weer anders.

Daarnaast helpen wijsheid, humor en creativiteit om gebeurtenissen op een positieve manier te ervaren.

Voor een goede relatie is het essentieel dat de partners het gevoel hebben elkaar te begrijpen en te waarderen. Daarvoor is allereerst goede communicatie nodig. Het blijkt in de praktijk vaak van het allergrootste belang dat er niet alleen gepraat wordt maar dat op de juiste manier en vaak genoeg van begrip en positieve gevoelens blijk gegeven wordt. Regelmatig belangstelling uiten, complimenten geven, een bloemetje, een goed uitgezocht cadeautje of iets moois meebrengen, genegenheid tonen, of het geven van hulp, het kan allemaal net dat zijn waarnaar de ander hunkert en wat zij/hij nodig heeft om in de relatie te geloven en dat bepaalt dan uiteindelijk of iemand zich gelukkig voelt of niet. En wat werkt is heel individueel... 
Daardoor is elkaar liefhebben soms nog best moeilijk. Niet altijd is het gebrek aan liefde waardoor een relatie doodloopt maar begrijpt een partner niet wat de ander nodig heeft. Want het is wat je van elkaar verwacht en hoe je kans ziet die verwachtingen in te schatten en te vervullen wat het succes van een relatie bepaalt.

Ik denk dat het ook daardoor is dat geloven soms zo moeilijk is. Veel mensen verwachten dat God goed is, alles kan en elk probleem zou kunnen oplossen. Een oorlog of natuurramp zou zo'n God toch zeker niet toe laten? Hoe kan het dan dat ze steeds weer en overal opnieuw toch optreden? Als God dan zelfs in zulke situaties niet reageert, vinden deze mensen God ongeloofwaardig.
Is die conclusie echter logisch en correct? Waarom zou God almachtig moeten zijn en doen wat wij verwachten?

God is, zegt Jezus, onze barmhartige, liefdevolle vader. Een vader zoals die waarover Hij vertelt in het verhaal van de verloren zoon. God is, denk ik, even machteloos om in ons leven in te grijpen als die vader en onze eigen ouders waren. God wil ons graag raad geven, maar verwacht van ons dat we het zelf doen...

Als je zo gelooft kan het op een dag zomaar gebeuren dat je ook ervaart dat God bij je is...

Gelukkig maar

Geen opmerkingen: