donderdag 29 september 2022

Vrij

 

Ik denk dat vrijwel iedereen wel een idee heeft hoe een ideale samenleving er uit zou moeten zien. En afgezien van wat heel specifiek persoonlijke wensen verwacht ik dat er een heleboel dingen zijn die we allemaal graag willen: Veilig en onbezorgd leven, goede gezondheidszorg, recht-vaardige lastenverdeling, een echt thuis, een paar fijne vrienden, privacy en vrijheid... Ook zijn er dingen waar we allemaal de pest aan hebben: Bemoeizucht, afgunst, bezitterigheid, onverdraagzaamheid, egoisme, lomp en expansief gedrag...

Als we het in grote lijnen eigenlijk eens zijn, waarom is er dan zoveel gedoe, waarom zoveel ontevredenheid, waarom is er steeds meer politie en BOA nodig en waarom zijn de zorg, sociale diensten en de justitie overbelast?

            (klik op lees meer)

Tot voor kort had het merendeel van ons volk het redelijk goed en zou, denk ik, best tevreden geweest zijn, er zijn echter ook nogal wat mensen die al jaren de ontevredenheid met luide stem en grove taal aanwakkeren, veel publiciteit krijgen en daar wel bij varen, ondanks dat ze niets positiefs bijdragen aan de verbetering van de situatie dat het verschil arm-rijk al maar groter wordt.

Sinds door de inval van Rusland in de Oekraine de kosten van levensonderhoud zo sterk zijn gestegen vragen mensen zich af of daar niets aan gedaan kan worden. Eindelijk kwamen er plannen…  En terwijl de getroffen met spanning wachten of er genoeg geld is om hen uit de nood te helpen, zijn er anderen die bang zijn dat het hen te veel zal gaan kosten…

Toen destijds de Franse elite het te bont maakte kwamen de mensen in opstand en proclameerden vrijheid, gelijkheid en broederschap. Na de tweede wereldoorlog werd als reactie de Veiligheidsraad opgericht en werden universele mensenrechten overeengekomen. Zou de huidige crisis aanleiding worden de regels van onze samenleving opnieuw te overdenken en te veranderen? Dat dat nodig is is denk ik evident, maar nog meer nodig is een mentaliteitsverandering. Want zelfs de beste overeenkomst werkt niet als mensen zich er niet aan houden...

Dat men zich niet aan onredelijke regels houden wil is nog te begrijpen, maar het argument van vele ontevredenen is dat de regels die het algemeen belang dienen, hun recht op vrijheid beperken. Maar ook in een vrij land zijn regels nodig en moet iedereen zijn bijdrage leveren aan het algemeen belang... Vrijheid kan en mag niet ten koste van anderen of van het milieu gaan. In een democratische samenleving zijn allen medeverantwoordelijk voor elkaars welzijn, worden de lasten zo goed mogelijk evenredig verdeeld, en kan niemand bijzondere rechten laten gelden. Immers, alle mensen zijn in principe "gelijk", ook al verschillen ze in uiterlijke kenmerken, in opleidingsniveau en beroep.

Die waarheid werd al duizenden jaren geleden geformuleerd en door Jezus nog eens op niet mis te verstane wijze uitgesproken toen Hij zei dat de belangrijkste leefregel was: God lief te hebben en onze medemensen te behandelen alsof het onszelf betreft.  

Aan ons de keus. Willen we verder afzakken tot Zuid-Amerikaanse toestanden waar willekeur, geweld, en onzekerheid heersen en je je leven niet zeker bent, of volgen we Zijn raad op. Dan kunnen we vrij en zonder geweld, tevreden met elkaar leven.

Gelukkig maar

 



















Geen opmerkingen: