donderdag 24 februari 2022

Toekomst

Als kind fantaseer je nog over de toekomst. Als tiener moet je dan een richting kiezen, een manier waarop je die toekomst wilt gaan invullen.
En later als je je eerste baan gevonden hebt komt de proef op de som, is dit wat je je had voorgesteld? Intussen wordt alles maar duurder, milieuproblemen stapelen zich op, agressiviteit neemt overal toe, meningen worden steeds onverzoenlijker, en de oorlogsdreigingen steeds realistischer, Poetin steeds brutaler. Waar gaat dat naartoe?


Overal klinkt de roep om verandering. Maar over hoe die er dan uit moet zien, kunnen we maar geen overeenstemming bereiken...
Ook Jezus predikte dat we anders moeten gaan leven. Alleen dán zag Hij een toekomst voor de mensheid. Hoe moeten we ons die dan voorstellen?

Jezus' boodschap is (met mijn woorden) God heeft de mensen lief. Hij wil hen niet maar aan laten modderen en steeds verder in het slop laten raken. Hij steekt hen Zijn hand toe en wil hen anders leren leven. In plaats van ieder voor zich en uit de moed der wanhoop, leven uit de vreugde van het geaccepteerd zijn ondanks tekortkomingen, van saamhorigheid ondanks verschillen, want Gods toekomst is voor alle mensen.

Daarom vergeleek Jezus God met een menslievende koning, die iedereen uitnodigt voor een groot feest. In het besef, dat we allemaal naar datzelfde feest onderweg zijn, krijgt de wereld een totaal ander gezicht. Want met elkaar op weg zijn naar hetzelfde doel is vriendschappelijk met elkaar omgaan, elkaar helpen, reisproviand delen, de zwakken dragen...
Durven we zo op weg te gaan naar Gods toekomst?

Maar hoe vinden we de weg? Ik denk, dat de wegen die naar Gods toekomst leiden, wegen zijn waarop we Jezus ontmoeten: bij de eenzamen, de zieken, de lijdenden, de armen... Zo kan denk ik Zijn uitspraak "Ik ben de weg" ook worden uitgelegd. Dan zou je kunnen zeggen dat als we onze ogen voor onze medemensen sluiten, we de afslag missen van de weg naar Gods toekomst.

Maar als we op onze weg met Jezus met de mensen die we ontmoeten omgaan, zoals Hij dat zou hebben gedaan dan wordt Gods toekomst zichtbare werkelijkheid.

Gelukkig maar.

Geen opmerkingen: